DIAGNOSTYKA - PUNKT POBRAŃ

Współpracujemy z Alab Laboratoria  – jednym z najnowocześniejszych laboratoriów w naszym regionie. W punkcie pobrań przyjmujemy pacjentów, od poniedziałku do soboty w godzinach porannych (7:30-10:00). W przypadku badań standardowych, wyniki są dostępne  tego  samego lub innego  dnia (zgodnie z regulaminem laboratorium). Wyniki można pobrać ze strony internetowej laboratorium, za pośrednictwem unikalnego kodu.

Aby wynik badania krwi był wiarygodny należy się do niego odpowiednio przygotować.

Ogólne wytyczne dotyczące pobrania obejmują:

Nawodnienie pacjenta przed pobraniem,

Pobranie krwi na czczo,

Pobranie próbek przed przyjęciem porannej dawki leków (chyba, że lekarz zdecyduje inaczej),

Powstrzymanie się od spożywania kawy, napojów zawierających kofeinę i/lub herbaty co najmniej 12 godzin przed badaniem.
Pozostanie w spoczynku przez około 10 do 15 minut bezpośrednio przed badaniem.

W przypadku zażycia jakichkolwiek leków (leki stosowane w chorobach przewlekłych, suplementy diety, preparaty ziołowe), spożycia jakichkolwiek pokarmów lub płynów przed pobraniem materiału do badań należy poinformować o tym personel pobierający materiał.
Należy także uprzedzić osobę pobierającą o omdleniach mogących wystąpić podczas pobrania krwi.

Pobranie powinno mieć miejsce rano.

Pobranie krwi jest procedurą inwazyjną, wymaga przerwania ciągłości tkanek. Krew zostaje pobrana do próbówki zgodnie z obowiązującymi procedurami bezpieczeństwa. Przed pobraniem następuje odkażenie skóry, następnie założenie opaski uciskowej i pobranie krwi. Czas pobrania wynosi średnio od kilku do kilkunastu sekund.

Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych

Sprawdź, czy to co jesz ma wpływ na Twoje zdrowie!

Masz często wzdęcia po jedzeniu, cierpisz na biegunki lub zaparcia, masz problemy skórne, cierpisz na bóle głowy i migreny. Miałeś objawy dłużej niż rok, brakuje Ci energii, często chorujesz. Jeśli na któreś z powyższych objawów odpowiedziałeś twierdząco, najprawdopodobniej masz nietolerancje pokarmową (nie każdy zespół objawów może być związany z nietolerancja pokarmową)

Badanie nietolerancji pokarmowej polega na pomiarze specyficznych pokarmowo IgG za pomocą nowoczesnych narzędzi o wysokiej wartości diagnostycznej. Badanie wskaże produkty, które mogą być przyczyną twoich dolegliwości. Poniższe panele obejmują szeroki zakres produktów od tych powszechnie spożywanych w tradycyjnej, polskiej kuchni, jak pochodzących z różnych regionów świata. Każdy panel zawiera produkty najczęściej wywołujące reakcję. Ze względu na to, że często nawet najmniej kluczowy w diecie produkt może przyczyniać się do odczuwanych dolegliwości, warto rozważyć wykonanie jednego z szerszych paneli.

FoodDetective™

Szybka metoda wykrywania we krwi przeciwciał klasy G dla składników pokarmowych. Wynik jest widoczny po 40 minutach i pozwala jakościowo określić podniesiony poziom przeciwciał IgG  specyficznych dla 59 pokarmów (w 46 grupach).

FoodPrint® 220+

Najbardziej szczegółowe badanie pozwalające na wykluczenie reakcji krzyżowych pomiędzy pokarmami. Polecany w przebiegu chorób alergicznych i autoimmunologicznych. Pozwala na skomponowanie kompleksowych zaleceń żywieniowych opartych o indywidualny profil nietolerancji pokarmowej.

FoodPrint® 160+ Wegetariański

Badanie jest dedykowane dla grupy osób nie spożywających mięsa, ryb i owoców morza. Dieta wegetariańska stanowi podstawę zdrowej diety, ale czy mamy pewność, że spożywana żywność jest przez nas tolerowana? Zboża, nabiał, a nawet warzywa i owoce mogą być źródłem różnych przewlekłych objawów.

FoodPrint® 120+

Panel uwzględniający wszystkie grupy produktów spożywczych. Zalecany osobom dorosłym i dzieciom, które mają przewlekłe dolegliwości.

FoodPrint® 80+

Najmniejszy panel oparty o technikę mikromacierzową. Zawiera różne grupy produktów jak nabiał, zboża, warzywa, owoce, ryby, mięso, owoce morza, orzechy, jak i przyprawy. Zalecany wszystkim osobom zmagającymi się z przewlekłymi schorzeniami.

FoodTest 40

FoodTest 40 to podstawowy panel w kierunku nietolerancji pokarmowej (nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej), obejmujący podstawowe produkty m.in jaja (z rozróżnieniem na żółtko i białko), mleko, pszenicę, orzechy i białko gliadynę (gluten).

Wykonujemy również badania funkcjonalności przewodu pokarmowego i badania predyspozycji genetycznych. Sprawdź szczegóły wszystkich dostępnych badań.

Nadwrażliwości IgG -zależne

  • ImuPro Complete –
  • Imu Pro Basic
  • Imu pro Screen
  • Imu Pro Scren

Alergia IgE zależna

  • Panel X-pokarmowy-30
  • Panel X- wziewny-30
  • Panel X-atopowy -30
  • Patogeny jelitowe

Markery stanu jelit

  • Kalprotektyna
  • Laktoferyna
  • sIgA
  • Beta Defensyna 2
  • Zonulina
  • Elastaza trzustkowa1
  • Pasożyty jelitowe

Mikrobiota jelit

  • Kyber Kompact
  • Kyber Kompakt PRO

Badanie genetyczne

  • Diagnostyka celiakii (badanie genetyczne)
  • Diagnostyka nietolerancji laktozy (badanie genetyczne)
  • Diagnostyka nietolerancji fruktozy, laktozy (badanie genetyczne)
  • Pakiet oznaczeń (celiakia, laktoza, fruktoza)(badanie genetyczne)
Sprawdź szczegóły badań wykonywanych w Instytucie Mikroekologii w Poznaniu.
Menu